Finca es Rafal, Mallorca

L’Escola de Salut Pública arriba a la seva 30ena edició

L’Escola de Salut Pública de Menorca arriba enguany a la 30ena edició amb un dens programa que es desenvoluparà del 16 al 25 de setembre al Llatzeret de Maó. A més dels 10 cursos i les 16 trobades que el Consell Acadèmic ha escollit d’entre totes les propostes presentades per institucions i col·lectius de l’àmbit acadèmic, de l’administració pública, fundacions, xarxes d’investigació, societats científiques i organitzacions de l’àmbit sanitari i social, per aquesta cita tant rodona i especial s’han previst tot un seguit d’activitats complementàries més nombrosos de l’habitual, inclòs l’acte central de celebració dels 30 anys d’Escola.

Aquesta 30ena edició s’ha presentat aquest matí a Maó amb la presència de Susana Mora, presidenta del Consell Insular de Menorca; Maria Cabrisas, consellera de Benestar Social i Família; Maite Salord, consellera de Cooperació Local i Promoció Turística; Miquel A. Maria, president de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME); Margalida Frontera, directora general d’Acreditació, Docència i Investigació en Salut de la Conselleria de Salut del Govern balear; i Esteve Fernández, director acadèmic de l’Escola de Salut Pública.

Coincidint amb la presentació del programa i l’obertura del procés d’inscripcions per participar en alguna de les diferents activitats acadèmiques de la present edició, també s’estrena al canal de YouTube de l’Escola de Salut un clip de vídeo que es compartirà a través de les xarxes i que recull, en boca de diferents testimonis, els principis de l’Escola i les claus del seu èxit per assolir la maduresa com a cita de referència en l’àmbit de la salut pública completament vinculat a un espai emblemàtic com és el Llatzeret, que ha acollit totes i cadascuna de les edicions. La ubicació és un dels gran capitals de l’Escola; un entorn resguardat que permet reflexionar sobre els drets humans, la justícia social efectiva i la solidaritat com a principis fonamentals de la salut pública a través de la interacció i l’intercanvi actiu d’experiències de salubristes i de l’ampli perfil de professionals, de diferents generacions, que treballen en aquest camp. És també patrimoni de l’Escola el seu caire obert i participatiu a l’hora de confeccionar un programa que aposta, des de sempre, per tractar els aspectes més emergents i innovadors en intervenció, metodologia i investigació en salut pública i els grans temes de l’agenda política de cada moment, com han estat la sida, el tabaquisme, l’epidèmia de l’obesitat, la contaminació, la crisi econòmica i els seus efectes en la salut de les persones, la crisi dels refugiats, la violència de gènere, entre molts altres.

L’Escola és també tot un exemple de col·laboració entre institucions —el Consell Insular de Menorca, la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears, la Universitat de les Illes Balears (UIB), i la Universidad Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), amb l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) assumint la secretaria tècnica—,i de l’esforç de moltes persones per tirar endavant una iniciativa que, al llarg de tres dècades, ha sabut atreure participants de totes les comunitats autònomes i arribats també de diferents països d’arreu del món, a la vegada que ha comptat amb la participació de ponents de prestigi internacional que han contribuït al reconeixement que té avui l’Escola. De la primera edició del setembre de 1989, amb un programa de 7 cursos que es van desenvolupar al llarg de cinc dies i amb 160 participants, s’ha passat a un total de 23 cursos i trobades, prop de 700 participants i una durada de 8 dies de l’última convocatòria de 2018.

Cursos

Per aquesta trentena edició, l’Escola compta amb un programa de 10 cursos i 16 trobades amb noves temàtiques i també noves entitats i institucions que patrocinen o col·laboren en la seva organització.

Pel que fa als cursos, s’ofereix per segon any el curs sobre “Ética para la salud pública” degut a la gran demanda que va tenir durant l’última edició; a la vegada que també continua la formació en “Salud comunitària basada en activos: a propósito de casos”, un curs que cada convocatòria és un èxit de participació i que posa damunt la taula diferents iniciatives d’un nou model d’accions en salut enfocades cap al benestar i la millor qualitat de vida de les persones. Hi ha dos cursos que tracten diferents vessants de la investigació en salut: “Cambiar el mundo-mejorar la salud. Incidencia política e impacto social de la investigación en salud pública” organitzat per APLICA, una cooperativa amb seu a Madrid d’investigació social en salut i benestar, formada per professionals de la sociologia, la politologia i la salut pública; i “Utilización de datos de la vida real en investigación y servicios de políticas sanitarias”, que patrocina la Red de Servicios de Salud Orientados a Enfermedades Crónicas (REDISSEC) del Instituto de Salud Carlos III.  La llista de cursos es completa amb propostes sobre les malalties cardiovasculars; l’avaluació qualitativa en salut comunitària; la coordinació de projectes de finançament internacional o la millora dels estils de vida i la reducció dels factors de risc per a millorar la salut pública.

Comptarem també amb dos cursos amb professorat internacional. El primer a càrrec de la Prof. Maria E. Fernández, catedràtica de Promoció de la Salut i directora del Center for Health Promotion and Prevention Research (CHPPR) de la University of Texas,  impartirà el curs sobre “Intervention Mapping: un curs breu” que serà impartit en castellà. El segon curs, impartit en anglès, versarà sobre salut comunitària, resilència de sistemes, canvi social i empoderament, a càrrec de la Prof. Jenny Popay, catedràtica de Sociologia i Salut Pública de la Lancaster University, i de la Dra. Anna Perroche-Escudero, metgessa, antropòloga i feminista, investigadora sènior de la mateixa universitat britànica.

Beques

Per afavorir la participació i oferir les màximes facilitats d’accés a les activitats formatives i de debat, s’ofereixen beques i places bonificades als alumnes de grau, postgrau, màster i doctorat que estiguin interessats en assistir als cursos i a les trobades de caire obert, gràcies a la col·laboració i les aportacions d’institucions, organismes i societats científiques.

Trobades

De les 14 trobades, 5 són de caire obert, com la Jornada sobre activitat física i salut que organitza el Gabinet de Medicina Esportiva del Consell Insular de Menorca i que enguany arriba a la VII edició amb una sessió que tractarà l’exercici físic en la malaltia crònica. La Conselleria de Salut, per altra banda, promou dues trobades al Llatzeret sobre el joc com a problema de salut pública i sobre l’atenció a les persones amb cronicitat i dependència associada. Per altra banda, el Consejo General de Colegios  Oficiales de Médicos (CGCOM), la Sociedad Española de Educación Médica (SEDEM) i la Fundación Educación Médica (FEM) han organitzat la trobada “Evaluar a los médicos: quién y cómo”, mentre que la Fundació Dr. Antoni Esteve patrocina una trobada per a periodistes especialitzats en salut que comptarà, entre d’altres, amb la participació de Milagros Pérez Oliva, periodista amb una llarga trajectòria professional vinculada a El País, per analitzar la “Comunicación para ganar o perder salud. El papel de los medios de comunicación y de las administraciones públicas”.

Les 11 trobades restants del programa d’aquesta 30 edició són sessions tancades de grups de treball o col·lectius que aprofiten l’Escola i el marc del Llatzeret per celebrar les seves trobades anuals. Enguany, es donaran cita el setembre a Menorca professionals de la psiquiatria per a continuar tractar “El suicidio como problema prioritario en salud pública”, organitzat pel Centro Nacional de Epidemiología i la Fundación Española de Psiquiatria y Salud Mental. El Ministeri de Sanitat, per la seva banda, promou dues trobades més sobre “120 años de la Sanidad Exterior. Apostando por el futuro” i la reunió del grup de feina per a l’actualització dels nivells de consum de risc d’alcohol.

L’Agència espanyola de seguretat alimentària i nutrició també ha convocat a tots els directors generals de salut pública de les comunitats autònomes; i repeteixen convocatòria trobades que, des de fa anys, es mantenen fidels a la cita del setembre al Llatzeret: la Red Española de Universidades Saludables; la de les biblioteques virtuals de ciències de la salut, i la del CIBER i l’Instituto de Salud Carlos III sobre excel·lència en investigació en salut pública. En aquest mateix àmbit, el Llatzeret també acollirà enguany una trobada sobre atenció primària dels instituts d’investigació sanitària a Espanya, així com dues sessions de feina conjunta del Grupo de Investigación Cuidados, Cronicidad y Evidencias en Salud (CURES) i del grup d’investigació de l’àrea científica Epidemiologia Clínica i Salut pública del IDISBA. Completen la llista d’activitats tancades la reunió de la Red de Escuelas de Salud para la Ciudadanía y la trobada de les diferents escoles de salut pública d’Espanya que aprofitaran la sessió del 30 aniversari per a reunir-se al Llatzeret.

Activitats complementàries

L’habitual acte d’inauguració de l’Escola es substituirà enguany per la celebració del 30è aniversari que tindrà lloc durant el capvespre del dijous, dia 19 de setembre, al Museu del Llatzeret, un acte commemoratiu durant el qual es farà un repàs a la història de l’Escola i dels canvis que s’han succeït al llarg de les tres darreres dècades en matèria de salut pública.

El programa d’activitats complementàries d’enguany és més extens que en les edicions anteriors i inclou:

  • La taula rodona sobre “Impacte de l’alimentació actual sobre el medi ambient i la salut” que tindrà lloc el dimarts dia 17 a la seu de l’IME, coorganitzada per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de les Illes Balears.
  • La conferència “Somos lo que comemos y comemos como vivimos”, a càrrec de Jesús Contreras, catedràtic emèrit d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona (UB), el dimarts dimecres dia 18, també a l’IME.

 

  • La presentació del llibre “El imaginario colectivo, la salud pública y la vida” amb el recull dels articles publicats a Gaceta Sanitaria pel doctor en Medicina i investigador de l’IMIM, Miquel Porta. L’acte tindrà lloc el dilluns dia 23 a l’IME.

 

Curs de ioga, amb sessions de 30 minuts que es faran cada matí a les 8.15h al mirador del Llatzeret.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.