Ciutadella es prepara per donar sortida als sacrificis dels productors d’aus de Mallorca Després que l’escorxador d’Inca hagi cessat aquest dimarts la seva activitat, Ciutadella ja ha rebut la petició d’un productor de Mallorca per sacrificar 2.000 pollastres a l’any

C.M / Ciutadella – La decisió de la Cooperativa Pagesa d’Inca de cessar temporalment aquest primer d’octubre l’activitat de l’escorxador inquer, l’únic de tot Mallorca a sacrificar aus -unes 200 o 300 setmanals-, obligarà els escorxadors de Ciutadella i Eivissa a assumir-ne la producció. Des de l’Ajuntament de Ciutadella temen, tanmateix, que aquest fet provoqui un increment de la demanda inassumible. El volum actual és de 50.000 aus a l’any i el marge per augmentar l’activitat és limitat.

L’escorxador de Ciutadella sacrifica tots els pollastres de Menorca, atès que Maó no disposa d’escorxador d’aus, i recentment ha assumit també part dels sacrificis de boví i porcí de Maó. A tot això s’ha d’afegir que ja ha arribat una primera petició d’un productor mallorquí per a sacrificar 2.000 pollastres a l’any i tot fa pensar que n’arribaran més.

Descartada, pràcticament, la via de Mercapalma, que no s’ha fet càrrec en altres ocasions dels sacrificis dels productors mallorquins, l’única alternativa, ara per ara, són els escorxadors de Menorca i Eivissa. A la mitja dotzena de productors mallorquins que duen a matar actualment els pollastres a l’escorxador d’Inca, no els quedarà més remei, per tant, que traslladar-los a les illes menors per al seu sacrifici si volen continuar amb l’activitat, una circumstància que ja es va donar fa uns anys per mor d’una primera clausura de les instal·lacions inqueres.

Sandra Moll: “Podem assumir altres peticions fins a un cert punt, però no de manera il·limitada, perquè a Ciutadella ja tenim un volum de sacrificis elevat durant tot l’any”

La regidora de Recursos humans, escorxador, urbanisme i activitats, la socialista Sandra Moll, explica que “podem assumir altres peticions fins a un cert punt, però no de manera il·limitada, perquè a Ciutadella ja tenim un volum de sacrificis elevat durant tot l’any”. Per ara, assegura Moll, la petició realitzada des de Mallorca  “es pot assumir, però hem de veure quantes més n’arriben i valorar si podem donar-hi sortida”.

Inversions
Per aquest motiu, des de l’equip de govern de Ciutadella contemplen la possibilitat de fer noves inversions no previstes a les instal·lacions municipals. “Aquestes inversions ja s’havien de fer, i ara és més important fer-les. Volem donar el servei i no deixar cap producció sense atendre, però també hem de poder fer la feina en condicions”, afirma la regidora. El consistori ciutadellenc confia a poder comptar amb el suport econòmic d’altres administracions per a poder modernitzar les seves instal·lacions, com el Consell de Menorca.

Mentre això passa, els carnissers de Mallorca es preparen per a una pujada en el preu que, tot i que encara no ha arribat, consideren inevitable.

El vicepresident de la Cooperativa Pagesa d’Inca, Andreu Truyol, explica, per la seva banda, que l’entitat agràtiva que té l’explotació del servei per concessió municipal va agafar l’escorxador d’Inca amb l’objectiu d’ajudar el sector perquè no s’acabàs el servei, però que finalment han arribat al convenciment que és insostenible, tant pel volum de feina com les exigències normatives. Truyol creu que els problemes que té l’escorxador inquer no són irreversibles, però insisteix que ara per ara la continuïtat de l’activitat és inviable, tant pels requisits imposats pel compliment de les normes sanitàries com per la necessitat d’escometre reformes en la infraestructura i pel mateix volum de feina. Des de la Cooperativa consideren, a més, que els ajuts públics de la Conselleria d’Agricultura són del tot insuficients per a poder afrontar els elevants costs de personal, maquinària, reformes i altres millores.

Horitzó
L’horitzó d’incrementar la producció, que es veu com l’única sortida possible a l’escorxador mallorquí, és encara massa enfora, segons l’entitat pagesa, que no creu que sigui possible abans de finals d’any.

ApaemaJustícia Alimentària, el Col·legi de Nutricionistes i la Federació de Pares d’Alumnes – la xarxa ‘Alimentant el futur’-, han reclamat aquesta darrera setmana actualitzar i millorar els menús dels menjadors escolars d’acord amb el decret de promoció de dieta mediterrània.

L’escorxador d’Inca sacrifica uns 1.200 pollastres mensuals, una xifra del tot insuficient si es considera que el nombre de sacrificis perquè la instal·lació fos rendible hauria de ser de 10.000 al mes

Les xifres de sacrificis de l’escorxador d’Inca, amb 1.200 sacrificis de pollastres al mes, fan impossible, a dia d’avui, la seva continuïtat. Hi ha un greu problema de producció i qualsevol solució de futur, com ha assenyalat el  propi director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural del Govern, Fernando Fernández, passa per augmentar la producció.

Durant els vuit primers mesos de l’any, l’escorxador d’aus d’Inca ha sacrificat un total de 9.663 pollastres, el que suposen poc més de 1.200 exemplars al mes. Es sacrifica un dia a la setmana, de manera que cada jornada que obre l’escorxador només es sacrifiquen 300 aus.

El novembre de 2023, la Conselleria d’Agricultura va signar a través del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de Balears (Fogaiba) un protocol de col·laboració amb l’Ajuntament d’Inca i amb la Cooperativa Pagesa per al desenvolupament i l’execució del projecte de millora i adeqüació de l’escorxador amb l’objectiu de mantenir la seva activitat.

El consitori inquer, propietari de les instal·lacions, va encarregar un projecte per a posar al dia les instal·lacions de sacrifici d’aus, introduir les reformes necessàries, executar una sala d’especejament i un punt de venda directa, amb un cost total de 700.000 euros.

La Cooperativa Pagesa d’Inca se’n féu càrrec de la gestió de les instal·lacions l’octubre de 2022 per concessió d’emergència de l’Ajuntament d’Inca. Durant tot aquest temps, però, les xifres de sacrificis de pollastres han demostrat ser del tot insuficients, amb una mitja de 1.200 quan, en realitat, serien necessaris 10.000 sacrificis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.