El Consell Insular reformarà l’edifici de la seu administrativa de Ciutadella El projecte té un pressupost d'1.7 milions d'euros i inclou la reforma del SAC, amb la possibilitat que altres administracions puguin oferir serveis per evitar desplaçaments als ciutadans

El Consell Insular de Menorca durà a terme la reforma de la seu administrativa de Ciutadella, ubicada a la Plaça de la Catedral núm. 5. L’edifici, construït l’any 1895 i seu de «la Sexagenaria», és un edifici catalogat pel Pla Especial de Protecció del Conjunt Històric-Artístic de Ciutadella (Pepechac) i la part davantera i la façana es troben protegits.

Així ho han presentat aquest dimecres, 9 d’octubre, el president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca, i la consellera d’Economia i Serveis Generals, Maria Antònia Taltavull.

D’aquesta manera, la reforma que es pretén dur a terme requereix, en primer lloc, de la conservació de l’estructura original i dels elements que el conformen, sense alteració de volums i vigilant de conservar els elements originals, com són bigues, columnes, finestres, etc.

Des de principis d’aquest any, el Consell ha encarregat a un arquitecte i a un enginyer la redacció del projecte executiu de les obres, activitats i instal·lacions per tal de procedir a l’execució de la reforma del soterrani, de la planta baixa i de la part posterior (no protegida) de tot l’edifici i que contindrà els espais que uniran les diferents plantes que consta la seu del Consell de Menorca.

“Un dels objectius principals de la reforma és el de recuperar l’espai de l’edifici que va ser segregat als anys 30 per a la ubicació de la ferreteria Ca l’Avi. Es pretén tornar aquest espai i la seu actual del SAC (Servei d’Atenció al Ciutadà) al seu aspecte original, reunificant de nou els dos espais i tornant l’aspecte original a l’edifici. Tot aquest espai continuarà essent el SAC de la seu de Ciutadella i, part d’aquest, podrà ser cedit a altres administracions perquè prestin també el servei d’atenció al ciutadà a la part de ponent de l’illa per tal d’evitar desplaçaments de la ciutadania a l’altra punta de l’illa”, ha exposat el president del Consell Insular, Adolfo Vilafranca.

“Vam dir que aquest seria el mandat de les inversions, amb projectes com aquest. Creim que açò és un avenç molt important, ja que facilitam la vida diària dels ciutadans. La reforma implica un altre punt important, ja que a la planta soterrània s’ubicarà el futur Centre Interpretatiu de la Menorca Talaiòtica”, ha afegit Vilafranca.

La part posterior, formada per unes escales que comuniquen la planta baixa amb la planta primera i planta porxos, i diversos espais com són banys, sales, petita cuina, etc., seran remodelats completament per a ubicar-hi unes escales i un ascensor que comuniquin tot l’edifici (inclòs el soterrani), banys adaptats, una sala de repòs i cafeteria, així com una galeria per a la instal·lació dels serveis. Tota aquesta construcció és necessària perquè es doni compliment a les normatives relatives a l’accessibilitat i seguretat a l’edifici.

També s’executarà una actuació a la façana de l’edifici destinada a la retirada d’elements de cablejat i il·luminació, retornant-li l’aspecte original. Al carrer Sant Jeroni, a més, es recuperarà l’estat original de l’accés al Centre Interpretatiu, demolint un mur construït a l’inici de l’antic carreró i procedint al soterrament del cablejat que hi discorre en tota la part on hi haurà l’accés al centre, que serà pel carrer Sant Jeroni.

“Durant la redacció del projecte es va considerar per part de l’equip tècnic la necessitat d’executar unes obres prèvies per tal de determinar l’estat de l’edifici, així com la presència de possibles elements arqueològics. Precisament aquestes obres, iniciades al juliol i que han durat dos mesos, amb un cost de 38.000 euros, han donat llum a la troballa d’un tram de l’antic carreró empedrat a la part posterior com d’un aljub a la planta soterrani. Aquest fet, afegit a l’estat del sostre de la part posterior de l’antiga ferreteria, ja està inclòs en el projecte que s’està acabant de redactar. Durant l’execució de les obres, el Consell haurà de cercar un lloc alternatiu on ubicar el SAC, ja que es vol mantenir aquest servei en condicions cap al ciutadà. Quant a l’escola de música, que ara ocupa l’espai de la primera planta cedit pel Consell a l’Ajuntament, haurà de traslladar-se temporalment per motius de seguretat”, ha explicat la consellera d’Economia i Serveis Generals, Maria Antònia Taltavull.

El calendari que es té previst és el d’aprovar el projecte en un termini d’un mes i sol·licitar la llicència per a començar les obres l’abril del 2025. Atesos que la previsió de durada de les obres és de 18 mesos, les obres podrien estar completades l’estiu de 2026. El pressupost previst, pendent del tancament definitiu del projecte, puja a un total d’1.770.000€.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.