Miriam Triay / Ciutadella – Fa temps que tots sentim parlar de la incursió de la intel·ligència artificial en la nostra societat. A través de diverses aplicacions, que ens poden crear text, imatges o, fins i tot, so. Amb habilitats capaces de substituir diverses tasques humanes secundàries, i que ens poden facilitar el dia a dia.
Després que la setmana passada diversos membres de Setmanaris i Revistes, com ja vam anunciar, assistíssim a la trobada dedicada a la IA, organitzada per AMIC Illes Balears, a l’Arxiu del Regne de Mallorca (Palma); hem considerat oportú escriure aquestes línies. Per poder analitzar una mica més quines són algunes de les funcions que pot desenvolupar aquesta intel·ligència artificial, i que, com ja hem anat observant en els nostres entorns, ja s’ha incorporat com una eina més a moltes cases. Així, parlarem, concretament, de l’aplicació d’intel·ligència artificial coneguda com a Chat GPT.
I encara que la por al voltant d’aquesta nova tecnologia, també ha sigut molt present des que va sortir d’una forma més tangible i real, en tot moment, i com ja es recordava en les xerrades que vam poder escoltar en la trobada, és també una eina que per funcionar necessita de la supervisió humana.
Ja ho va comentar Josep Maria Ganyet, CEO de Mortensen i expert en comunicació digital i IA: “fins al moment, en les empreses, com mitjans de comunicació, que han decidit substituir als seus treballadors amb aplicacions IA, ja s’ha vist el fracàs que comporta la no supervisió humana”. Ha de ser un complement, llavors, tant per als professionals, com per a les persones en el seu dia a dia. Que és, com deim, del que parlarem en aquest article.
CONVERSANT AMB LA IA
Supòs que tots heu sentit parlar d’aquesta nova eina de text, apareguda fa gairebé dos anys: el Chat GPT.
Desenvolupat per l’empresa OpenAI, la qual tenia per objectiu treballar en tecnologies d’intel·ligència artificial de lliure accés, es tracta d’un prototip de bot -programa informàtic dissenyat per a efectuar automàticament certes tasques- conversacional, centrat en la usabilitat i el diàleg. És a dir, es tracta d’una aplicació, que funciona com un xat assistent, al qual li pots demanar qualsevol cosa. I a través d’un procés d’aprenentatge i d’una hemeroteca de coneixement enorme que agafa de tot internet, aquest assistent et contesta.
Però s’entén millor a través d’una sèrie d’exemples, del que és capaç de fer, i com ens pot ajudar i facilitar les tasques més banals del nostre dia a dia. Exemples que hem posat a prova des de la redacció, però que molta gent ja utilitza des que va sortir. Pel que es pot veure a xarxes o pel que hem pogut observar del nostre entorn més pròxim de l’illa.
– Redacta missatges
Si necessitam escriure un correu formal, un missatge informal als nostres amics, o una resposta per una oferta laboral a Linkedin, i no sabem molt bé com dir-ho, el Chat GPT pot donar-nos un cop de mà.
El resultat seran missatges que haurem de revisar, i que potser haurem de canviar de dalt a baix, però que ja ens donaran un inici, un esquema, des del qual partir. A açò es refereixen els professionals quan diuen que aquestes eines poden ser complements per a nosaltres.
– Prepara presentacions i treballs
D’altra banda, a més de poder-nos facilitar el redactat de missatges, també ens pot ajudar a preparar treballs de classe, o presentacions públiques. Oferint l’esquema, i les idees principals que s’haurien de plantejar.
(Com veis en l’exemple 2, algunes vegades li hem de recordar que ens contesti en català, perquè si no, per inèrcia, ho fa en castellà. També és veritat que hem utilitzat l’aplicació per internet, que no demana registre. De les més bàsiques).
– Canvi o correcció díestil en un missatge
L’ajuda també pot servir per corregir o canviar un missatge ja redactat. Per passar de registre informal a formal, per exemple. O per, fins i tot, canviar la llengua del mateix missatge, traduir-lo.
– Consells
Com es pot observar en el missatge de condolences a una amiga [exemple 1], el Chat GPT és capaç d’ajudar amb problemes personals, de donar consells.
Uns que també ofereix davant altres tessitures, com, i si vos fixau en l’exemple 3, davant problemes de salut. I encara que els consells que dona són mínims i bastant innocents, en cap cas s’han de prendre al peu de lletra. Com bé diu el mateix Chat GPT, en tot moment s’ha de consultar amb un professional.
– Suggeriments generals
També pot ajudar-te amb coses més generals, com per exemple, saber quina pel·lícula mirar aquesta nit segons la temàtica preferent, o el següent llibre a llegir.
Són moltes les tasques i feines que pot fer per nosaltres la intel·ligència artificial. En aquest cas, de forma gratuïta i pràctica. Creant una conversació amb la mateixa. Però, és clar, i com es pot ben observar, que no són ens independents, que puguin ser capaços ells sols de resoldre els problemes del nostre dia a dia. Encara que sí que ens poden ajudar, servir de guia, de base, o com a punt de partida. I, en definitiva, fer algunes tasques mecàniques i banals, més fàcils.