El departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular de Menorca, en col·laboració amb Mestral, ha dut a terme un any més la campanya de classificació i retorn del material geològic requisat a viatgers a l’aeroport de Menorca. Aquest any, s’han recollit 987,55 kg de pedres, arenes i fòssils que seran retornats a les seves zones geològiques d’origen, una quantitat lleugerament inferior a la de l’any passat, que es van recuperar 1.038 kg.
Cada any, molts visitants i residents s’enduen pedres, arena i fòssils de les platges de Menorca, una pràctica que pot semblar inofensiva però que té un impacte significatiu en el patrimoni geològic de l’illa. Gràcies a la col·laboració entre el Consell Insular de Menorca, l’aeroport i Mestral, una part d’aquest material requisat és recuperat i retornat al seu entorn natural.
David Vidal, director insular de Reserva de Biosfera, subratlla la necessitat de preservar aquest patrimoni. “Els elements geològics de Menorca compleixen una funció clau en l’ecosistema de les nostres platges. És fonamental que aprenguem a respectar l’entorn, per tal de garantir que Menorca es mantingui intacta per a les generacions futures”.
La importància de la formació geològica
Aquesta tasca es du a terme a través del programa d’inserció laboral de Mestral, on els participants del programa són els encarregats de classificar els elements requisats després d’haver rebut formació especialitzada sobre la geologia menorquina.
Menorca es divideix en dues grans regions geològiques: la regió de tramuntana, coneguda també com a Migjorn, i la regió del sud. A la part nord es pot trobar la Menorca Fosca, la Vermella i la Grisa, mentre que al sud predomina la Menorca Blanca, que és la més extensa. També hi ha petites zones geològiques distribuïdes per tota l’illa que es coneixen com a Menorca Groga. Aquesta classificació per colors, proposada pel Centre de Geologia de Menorca, és una eina didàctica per facilitar la identificació de les diferents àrees geològiques de l’illa i garantir que el material requisat es retorni a la seva zona correcta.
Agustí Rodríguez, geòleg i director del Centre de Geologia de Menorca, explica que “nosaltres aprofitem aquest procés per posar en valor la geologia de Menorca. A més d’identificar els diferents materials geològics, expliquem la importància de preservar aquest patrimoni natural únic. La formació que impartim ajuda a conscienciar sobre el valor geològic de l’illa, que ha trigat milions d’anys a formar-se”.
Després de la classificació, es retornarà el material a les unitats geològiques corresponents, tal com s’ha fet en anys anteriors. El Servei de Neteja de Platges del Consell Insular serà l’encarregat de distribuir el material recuperat a diverses platges i zones de l’illa.
Un projecte en marxa des de 2015
Des de l’any 2015, el projecte ha permès recuperar i retornar tones de material geològic decomissat a l’aeroport de Menorca. Aquest 2024 s’han recollit 987,55 kg de pedres i arenes, una contribució més a la protecció del medi natural de l’illa. No obstant això, resulta molt difícil calcular la quantitat total de material sostret, ja que molts visitants i també residents de Menorca s’enduen pedres o arena en vaixell o en l’equipatge facturat.
2015: 2086 kg
2016: 1160 kg
2017: 1715 kg
2018: 1683 kg
2019: 1479 kg
2020: 1162 kg
2021: 3904 kg
2022: 867 kg
2023: 1038 kg
2024: 987 kg