Prohens acorda amb Sánchez iniciar la negociació d’un nou conveni d’inversió ferroviària a les Illes Balears Mallorca és l'única illa que compta amb serveis ferroviaris i en serà la beneficiada

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, ha acordat amb el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, iniciar la negociació d’un nou conveni d’inversió ferroviària a les Illes Balears. El Govern espanyol i el Govern de les Illes Balears establiran una comissió tècnica perquè l’executiu central aporti recursos per als projectes ferroviaris a les illes.

«És una bona notícia per a la nostra comunitat, després dels anuncis recents en inversions necessàries per a la millora de la mobilitat, com ara el tren de Palma-Llucmajor», ha dit.

Prohens s’ha reunit avui divendres amb el president en el marc de les trobades que manté Sánchez amb els presidents autonòmics. Concretament, es tracta de la segona reunió que duen a terme ambdós després que el mes de juliol passat es reunissin al Consolat de Mar, aprofitant el tradicional despatx del president amb Sa Majestat Felip VI. «Aquesta vegada ens hem pogut detenir i aprofundir en les qüestions que ara són prioritàries en el marc de l’agenda balear», ha afirmat Prohens.

La presidenta també ha plantejat a Sánchez l’ampliació del règim fiscal per impulsar la innovació a les Illes Balears. «Parlam d’ampliar el nostre règim especial actual per establir un règim fiscal especial per a l’activitat empresarial innovadora mitjançant bonificacions especials en l’impost sobre societats, per al foment de la innovació a les nostres illes, per facilitar la retenció i captació d’inversió, tenint en compte les singularitats insulars», ha afirmat.

Prohens ha traslladat a Sánchez la necessitat de convocar com més aviat millor la Conferència de Presidents «per abordar temes que ens afecten a tots», com és el cas de la reforma del sistema de finançament. La presidenta ha recordat que les Illes Balears són una de les tres úniques comunitats aportadores netes al sistema, la segona aportadora per capita, només darrere de Madrid.

En aquest sentit, la presidenta ha tornat a traslladar el rebuig a l’acord amb Catalunya, atès que «trenca la caixa comuna i no estic disposada que paguin els ciutadans de les Illes Balears». Una opinió no només del Govern de les Illes Balears, sinó que és una qüestió que comparteixen els agents econòmics i socials de les nostres illes, amb els quals m’he reunit les darreres setmanes amb vista a aquesta reunió avui aquí i que m’han traslladat de manera molt clara la seva total oposició a qualsevol tractament singular del Govern d’Espanya envers Catalunya», ha afegit.

Un altre dels temes que han abordat és la crisi migratòria que viuen les Illes Balears. «Estam al límit», ha asseverat, per la qual cosa ha demanat al president anar més enllà dels repartiments, «que no deixa de ser una solució a curt termini, i abordar un canvi d’estratègia en la política migratòria a Espanya».

Finalment, en matèria d’habitatge, ha explicat que l’executiu estatal analitza la cessió de sòl públic, en col·laboració amb la iniciativa privada, per treure habitatges a preu assequible. «Una iniciativa a la qual ens sumam i a la qual afegim la possibilitat que part d’aquests habitatges es destinin a funcionaris de l’Estat», ha assegurat.

Finalment, la presidenta del Govern i el president del Govern d’Espanya han acordat continuar negociant per treballar en benefici dels interessos dels ciutadans de les Illes Balears.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.