Representants de la Conferència Espanyola de Consells Reguladors i Indicacions Geogràfiques de Begudes Espirituoses visiten Destil·leries Xoriguer

Integrants de la Conferència Espanyola de Consells Reguladors i Indicacions Geogràfiques de Begudes Espirituoses (CEIGBE) van visitar ahir Destil·leries Xoriguer en el marc de la seva trobada anual celebrada en aquesta ocasió a Maó. El grup va ser rebut per Adolfo Vilafranca i Xavier Pons, director general i responsable de Logística de Destil·leries Xoriguer, respectivament, que el van acompanyar en el recorregut per les instal·lacions i van detallar les singularitats de Gin Xoriguer.

La mítica ginebra menorquina compta amb la indicació geogràfica “Gin de Maó” i constitueix l’única beguda menorquina inclosa en aquest selecte grup, on s’integren el palo i les herbes de Mallorca, i les herbes eivissenques, i altres begudes com el patxaran de Navarra, la ratafia catalana, l’orujo gallec, el chinchón, el cantueso alacantí, el ronmiel de les Canàries o el brandi de Jerez o el Penedès.

En total, 19 són les Indicacions Geogràfiques de Begudes Espirituoses existents al nostre país, el tercer en nombre de la Unió Europea, només darrere d’Alemanya i França, i en conjunt representen el 10 per cent de la producció total de begudes espirituoses ( 19 milions de litres de begudes amb IGP sobre els 187 milions produïts el 2023).

Destaca la IGP Brandy del Penedès, que representa el 35,30% del total de la producció, sent la primera Indicació Geogràfica en volum, seguit de Brandy de Jerez, amb un 32,95% del volum total i Pacharán Navarro, amb un 15 ,84%. Per part seva, amb un únic productor en la seva categoria i 336.000 litres, el Gin de Maó representa l’1,76%.

Tot i això, tal com subratllen des de CEIGBE, més enllà del nombre de litres produïts i el seu valor econòmic, estimat en 140.618.719 €, les begudes espirituoses amb IGP es vinculen a empreses que han sabut combinar la tradició i la innovació en els seus processos productius, sent capaços de frenar la despoblació rural i dinamitzar el teixit empresarial en llocs amb poques oportunitats de treball.

Així, el valor d’aquestes indústries és incalculable a l’hora de preservar la cultura i la tradició i exportar la marca Espanya més enllà de les nostres fronteres, garantint alts estàndards de qualitat en la producció de begudes espirituoses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.