Miriam Triay / Ciutadella – Maria Jesús Bagur, portaveu i líder del PSM – Més per Menorca, ja va ser present en l’anterior legislatura del tripartit, dirigit per Joana Gomila, amb les regidories de Medi Ambient i Governació. Ara, i des del mes de juliol, es fa càrrec, una altra vegada, de la regidoria de Medi Ambient, així com també de Zones Verdes i Jardins, Cultura i Cementeris. Des del setmanari EL IRIS hem volgut comentar amb ella les diferents actuacions que es duran a terme en les diverses regidories que encapçala.
CULTURA
Si començam parlant de la regidoria de Cultura, fa poc es va anunciar l’inici del Tast de Cultura. Una programació ja esperada pels ciutadellencs, però que, per causes meteorològiques, es va haver d’ajornar…
Sí, justament com que donava mal temps, vam haver de posposar la primera activitat del Tast de Cultura. La que tenia lloc a Ses Truqueries. Pel que fa a la resta, en principi, es mantenen en els dies previstos, Sa Marjal Vella diumenge, dia 3 de novembre, i Ca n’Olivar i la Catedral dia 10. Així, la primera activitat passa a ser la darrera, dia 17. Si tot va bé, i la meteorologia ens ho permet.
Quins altres projectes teniu en marxa, en aquest sentit, que reciclin el que ja s’ha fet en altres anys?
A mitjan novembre, tindrà lloc una mostra de teatre per a famílies. Es tracta de la reconversió de la Setmana del Teatre, ja coneguda. Que tindrà lloc en dues sessions, divendres i dissabte, al mig del carrer.
A més, hem seguit amb les activitats i programació ja previstes, dels altres anys. Com, per exemple, la contractació, que es va iniciar per l’anterior regidor, per fer música al carrer, que tindrà lloc de gener a maig.
I pel que fa al programa Eduquem en Cultura? Seguireu amb el mateix?
Sí, se seguirà amb les accions anteriors. Que des del principi han tingut molt bona acollida. I s’han creat unes sinergies entre les criatures, molt polides i necessàries. Que permeten que els fillets i filletes s’obrin al teatre i a la música.
Així, se seguirà amb l’acció de Teatre a les Escoles, que es fa al Teatre des Born, de febrer a maig. I amb Pam i Pipa que es fa a l’Escola de Música, de març a maig.
Hi ha algun projecte nou, quant a cultura, que vulgueu posar damunt la taula al llarg d’aquesta legislatura?
Personalment, m’agradaria iniciar algun projecte relacionat amb les arts plàstiques. Ja que consider que és un sector al que encara no s’hi han dedicat prou esforços des de l’administració, per donar a conèixer artistes locals. Encara hem d’acabar de detallar el què, però és la novetat que m’agradaria portar a terme.
A més que volem impulsar l’arxiu històric de Ciutadella. Ens agradaria visibilitzar tota la feina que es fa allà, que fins ara crec que no és prou coneguda, i s’ha de saber el valor de tot el que tenim a aquest arxiu.
A nivell de programació… seguirem amb el suport a les entitats. Que la majoria programen a l’estiu. Realment nosaltres, seguirem intentant omplir els buits que es deixen en aquest sentit. Ja hi ha una oferta cultural molt àmplia, i els nostres esforços s’han de dedicar al reforç a les mancances que poden existir durant l’hivern. Com, per exemple, pel que fa al patrimoni, per açò el Tast de Cultura. També feim feina, producció pròpia, de caràcter històric a El Roser.
Si parlam del Teatre des Born… com és la gestió? Quina és la relació amb la fundació Ciutadella Cultura?
M’agradaria clarificar, en aquest sentit, que la regidoria de Cultura com a tal, no és competent directament del Teatre des Born. És la fundació Ciutadella Cultura, formada per l’Ajuntament, el Consell, i les entitats culturals pertinents. Des de l’Ajuntament sí que som partícips, d’una forma molt activa, del que es fa, però no depèn només de nosaltres. I bé, realment, en aquest sentit, no em queda altra que expressar el contents que estem, de la bona acollida que ha tingut tant el teatre com la seva programació, entre la població. Que ja s’ha convertit en un espai referent per la cultura de Ciutadella i Menorca. Per tant, no podem dir més que coses positives del Teatre des Born.
CEMENTERIS
Fa poc es van finalitzar les obres de millora del cementeri antic. En què han consistit aquestes?
Sí, m’he trobat amb obres ja iniciades, i que estaven gairebé acabades, que s’han finalitzat ara, fa poc. Com la millora de la sala de vetlles, i el fet de posar noves cambres frigorífiques en el cementeri vell.
Hi ha algunes passes més a fer, futures en aquest sentit?
Tenim la licitació de l’estructura de forjats del cementeri vell. Una actuació important que intentarem fer l’abans possible, però que no sabem si podrà ser enguany. També s’ha de tenir en compte que les tasques de manteniment i conservació, tant al cementeri vell com, realment, al nou, no s’acaben mai. Han de ser constants.
Però bé, ja que en tenc l’oportunitat, m’agradaria fer una crida, destacar que el manteniment dels cementeris és cosa de tots. L’Ajuntament té una part important, implicada en tots els espais comuns, és clar, però tots els concessionaris dels espais han d’entendre i complir amb aquest compromís de conservació i manteniment. Ha de ser una feina compartida.
Pel que fa a la problemàtica que hi va haver a principis d’aquest mes, en què l’oposició denunciava la contractació d’una constructora per enterrar cadàvers sense expedient, què ens pot explicar? Què justifica la seva forma d’actuar en aquest sentit?
M’agradaria començar dient que, puc reconèixer que potser no és la millor manera d’actuar. Però que, si tenim en compte una falta de personal molt gran, aquesta actuació era necessària. En situacions complicades, i molt delicades, on s’ha d’oferir un servei sí o sí, s’ha de recórrer a ajuda externa. I tothom entén que un difunt no es pot deixar d’enterrar, si no hi ha mans per fer la feina. S’ha de cercar una solució.
Però també cal destacar que, en cap cas, aquest empleat extern va fer tasques pròpies de fosser. Sinó que va venir a ajudar en un moment concret, de l’enterrament.
I bé, també m’agradaria dir que realment em sorprèn que el PP retregui aquests temes sabent que, precisament quan ells governaven anys enrere també van haver de fer el mateix. Entenc que en situacions, també, d’extrema necessitat i urgència. Per tant, davant una cosa que ells també han hagut de fer… doncs no crec que siguin precisament els qui han de venir a donar lliçons.
Pel que fa Tot Sants… tenen pensat alguna cosa especial a fer, a part de l’acte d’homenatge als difunts del poble?
Seguirem com es fa cada any. No hem incorporat res més ni hi ha res nou. Només vull destacar, en aquest sentit, que enguany l’homenatge es fa al fill il·lustre Toni Seguí Sintes, en el 50è aniversari de la seva mort.
MEDI AMBIENT
Pel que fa a l’estat de les platges de Menorca, què en destacaria? Són necessàries campanyes de conscienciació? Ja s’han fet totes les actuacions per evitar les aigües verdes a alguns llocs, com Cala Blanca?
Les platges no són una gestió i competència directa de l’Ajuntament, hi entren més administracions implicades. Però sí que és veritat, i és una realitat, que les platges de Ciutadella suporten una pressió molt gran, sobretot durant l’estiu. Són les platges que més en suporten de tota Menorca. A més, el retrocés de l’arena ja és una evidència. I és que estem ja experimentant el canvi climàtic. En aquest sentit, és clar que la conscienciació no es pot deixar mai de banda. Sempre s’ha d’insistir amb aspectes clau com el manteniment de la posidònia i el seu paper imprescindible en la conservació de les platges.
Sobre el tema de les aigües verdes, la veritat és que duim uns anys bons en aquest sentit. Tant a Cala Blanca com altres llocs. Potser hi ha altres problemes, que han comportat algunes actuacions, però el tema d’aigües verdes, està aclarit.
A veure, està clar que a platges urbanes on hi ha pressió humana directa, com la Platja Gran, amb avingudes molt grans d’aigua, el risc de contaminació és major. En aquest sentit, al Canal Salat hi van a parar gran part de totes les pluvials que a vegades es mesclen amb el clavegueram… i aquestes, moltes, acaben desembocant a la Platja Gran. Per tant, dies de pluges molt fortes, sí que podem tenir problemes puntuals.
En aquest sentit, les platges urbanes tenen més risc de contaminació, perquè estan rodejades de la pressió humana constant, amb hotels, usuaris, clavegueram, residus… per tant, estan més envoltades d’aquests inputs que poden dur a la contaminació. Però crec que, en general, no ha estat un any dolent. Encara que jo vaig agafar la regidoria el juliol.
En termes generals de la regidoria, seguirà amb el programa que tenia previst fa més d’un any, quan encara ostentava el càrrec? Quin era aquest?
Sí. Volem mantenir més o menys les idees que ja teníem amb medi ambient. La idea és millorar les zones verdes, crear nous arbrats, ressembrar molts escocells que hi ha buits… Aprofitar tots els espais.
Som conscients que els arbres tenen una funció molt important pel que fa a suportar les altes temperatures, i crear refugis climàtics. Per tant, és molt important sembrar-ne. Al col·legi Joan Benejam, ja està previst sembrar-ne. I a les altres escoles s’han anat fent projectes al llarg del temps.
També intentarem recuperar, d’una vegada per totes, l’aljub municipal que hi ha devora el cementeri. Que es va construir fa molts anys, perquè les aigües pluvials es poguessin emprar, i regar directament de l’aljub. I aquesta n’és la intenció actual, de recuperar-lo.
I, finalment, també tenim un projecte, que vam presentar no fa gaire, a Ciutat de Cursi, d’adaptació de la barriada al canvi climàtic, de sembrar tots els nous arbres.
Seguireu amb la voluntat de fer passes cap a les energies renovables? Com?
Sí, clar. Feim una feina conjunta amb el Consell. Ja que ells tenen unes partides específiques per renovables. En aquest sentit, en breus arribarem a una trentena de punts de càrrega de cotxes elèctrics.
A més de també treballar en projectes d’instal·lacions de renovables a edificis municipals. Part d’aquesta feina ja l’havíem engegada quan jo era regidora, i ara la seguim. Aquesta tasca s’enllaça amb el projecte de l’autoconsum compartit: amb les instal·lacions que ja hi ha, instal·lacions municipals i enllumenat, s’ofereix consum als vesins. L’Institut Balear d’Energia va posar en marxa aquest projecte. És una molt bona solució per aquella ciutadania i empreses que volen fer ús de l’energia renovable, ja que així no han d’instal·lar directament a ca seva les plaques fotovoltaiques, i poden ser partícips d’aquesta instal·lació conjunta que parteix d’instal·lacions municipals. Així podem ajudar a la ciutadania.
Ja es va fer una instal·lació d’aquest tipus a Monte Toro, al col·legi, una que s’ha compartit amb els vesins de la zona. I ara, s’està preparant per engegar el mateix a la Sala Multifuncional, havent-se repartit ja els quilowatts (kW) entre els vesins que volen. A més de tenir-se previstos dos projectes més, tant a Cala Blanca com a Cala’n Bosch. Açò es mirarà de fer a totes les zones circumdants dels edificis municipals que ho permetin. Per exemple, hi ha una pèrgola bastant potent davant les pistes de l’Orient. Es mirarà de donar consum a les instal·lacions municipals, i si sobra energia, també es donarà per compartir. S’ha de veure.
Pel que fa al Pla d’Energia i Clima de Ciutadella, quina és la situació actual d’aquest?
És un pla viu. Nosaltres fem accions contínues que estan previstes en aquest pla. Tot açò que he explicat són coses que es preveuen. Per exemple, també està prevista l’adquisició de velos elèctriques perquè els treballadors municipals també les emprin, i així evitar desplaçaments amb vehicles privats. El pla és una guia que ens hem compromès a complir, amb una sèrie d’actuacions que estem tirant endavant, i que ho tenim en compte per decidir el què fem o no.
I per acabar, dins aquesta àrea, té pensat algun nou projecte que vulgui destacar?
Dins el tema d’arbrat, de verd urbà, ja s’ha licitat la redacció del projecte de quatre parcel·les que es van expropiar per part de l’Ajuntament al Canal Salat. Eren quatre habitatges en zona inundable. Creim que és important millorar la zona del Canal Salat, donar nous espais perquè la ciutadania pugui gaudir a prop de la ciutat d’espais verds com aquest. M’agradaria, per tant, impulsar aquest pulmó verd que tenim, que és immens, i que el tenim molt a prop i alhora prou enfora, del centre. Aquest parc urbà és una joia dins Ciutadella, i hem d’intentar millorar-lo. Ja sigui ampliant-lo, com dic, o millorant l’accessibilitat i la visibilitat. Crec que és un repte important. Incorporar el Canal Salat dins el dia a dia de Ciutadella. Són molts els beneficis que en podem treure d’aquest espai.