La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural executa actuacions de control del banyarriquer de l’alzina en diferents finques públiques de Mallorca S'ha instal·lat un parany massiu en aquests espais, i s’ha fet una tala sanitària d'alzines afectades per aquest insecte i pel fong xancre carbonós

La Direcció General de Medi natural i Gestió Forestal, per mitjà del Servei de Sanitat Forestal del Govern, que depèn de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, ha executat diferents actuacions de control del banyarriquer de l’alzina (Cerambyx cerdo) a Mallorca. S’ha instal·lat un parany massiu a finques públiques de l’illa, i s’ha fet una tala sanitària d’alzines afectades pel banyarriquer i pel fong xancre carbonós (Biscogniauxia mediterranea) en aquests espais.

D’aquesta manera, enguany, amb el finançament de l’Impost del Turisme Sostenible (ITS), durant els mesos de juny a agost s’han col·locat més de sis mil paranys per a la captura d’exemplars adults a diferents finques públiques de Mallorca, com Binifaldó, Menut, Cúber, Son Moragues, el puig de Santuïri, sa Bassa, la comuna de Bunyola, la comuna de Biniamar i Gabellí Petit. En total, s’han capturat més de set mil exemplars.

Cada parany es construeix de manera casolana amb dos recipients, encebats amb un atraient alimentari compost de vi, sucre i sal. Aquests paranys són un mètode molt efectiu per controlar les poblacions d’aquests insectes i protegir els alzinars de l’illa.

També s’ha reduït la densitat d’insectes amb la millora de la massa d’alzinar, amb la tala o eliminació dels peus afectats per la plaga. En aquest sentit, la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal ha fet una millora sanitària a nou hectàrees (ha) de l’alzinar de Cúber i quatre de l’alzinar de Menut. Així, es dona continuïtat a les actuacions de millora sanitària dutes a terme a 30 ha d’alzinar de Menut i Binifaldó el 2023.

La directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, recorda que el banyarriquer, un coleòpter de la família dels cerambícids, és una de les plagues forestals que més afecta l’alzinar de Mallorca. «Aquest insecte produeix galeries internes a la fusta i és un transmissor de diferents espècies de fongs. A més, afavoreix l’aparició de podridures que provoquen la caiguda de branques i troncs. Tot i això, és un insecte protegit a Europa, malgrat que a l’illa de Mallorca, a causa de la superpoblació i els danys que ocasiona, s’autoritza la seva captura des de l’any 2016», explica Torres.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.