Violència Obstètrica Per Marta Seguí

El proper 25 de novembre és el Dia internacional contra de la violència obstètrica i per aquest motiu volem parlar sobre l’impacte d’aquesta violència en la mare i la criatura.

El primer per entendre el motiu de la violència obstètrica és tenir clar que el part és un procés fisiològic amb una cascada hormonal que el facilita i que connecta mare i criatura. Hormones com l’oxitocina que ajuda a tenir les contraccions i una vivència amorosa, les endorfines que permeten tenir una vivència plaent i entrar en el “planeta part” o les catecolamines que faciliten el reflex d’ejecció fetal.

Qualsevol alteració d’aquestes hormones pot alterar el desenvolupament normal del part i que sigui necessària la intervenció. A vegades pot ser el diagnòstic d’una patologia com per exemple una placenta prèvia, un patiment fetal, un part prematur, etc. que alteren el context i on les intervencions són necessàries. Però altres vegades són els mateixos protocols de la medicalització (ruptura de bossa, tactes vaginals, limitació de moviment, obligació de la via…) el que provoquen l’alteració del context hormonal.

L’estrès o la por que aquestes situacions desenvolupa són grans causants del part intervingut. Quan la mare té por, el part s’atura. Quan el professional té por, intervé. I quan l’acompanyant té por, interfereix.

I aquesta vivència traumàtica del part, com efecte a la mare i al nadó?

En la mare s’ha vist una major dificultat de connexió amb el seu fill o filla, recerca d’informació obstètrica de forma obsessiva, major possibilitat de fracàs de la lactància materna, sentiments de decepció que es converteixen amb enuig amb els professionals, els familiars i amb elles mateixes i major possibilitat de depressió postpart.

En la criatura s’ha demostrat que hi ha pitjor somni, major possibilitat de fracàs de la lactància i pitjor desenvolupament socioemocional als dos anys.

La violència obstètrica és una percepció individual, però les intervencions sense un acompanyament humà n’augmenten les possibilitats. L’any passat Espanya va estar condemnada per tercera vegada per l’ONU per un cas de violència obstètrica.

Reflexionar sobre com volem el part, tenir informació de com es desenvolupa un part normal, conèixer l’espai i les persones que hi haurà aquell dia són factors importants per oferir el context de tranquil·litat i confort que necessita el naixement del nostre fill o filla.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.