El Partit Popular de Ciutadella ha presentat més de 100 al·legacions, distribuïdes en 25 punts i que sumen un total de 38 pàgines, al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Ciutadella (PMUS) aprovat pel tripartit el mes de setembre passat, amb el vot en contra del PP.
Juana Mari Pons, portaveu del PP Ciutadella, considera que “el problema general és que el pla no té els objectius clarament definits: les fases i els indicadors d’execució no s’ajusten a la realitat, manca indicació específica dels departaments que intervindran al desenvolupament de la mesura, els costos estimats no s’ajusten a la realitat, moltes vegades les propostes no recullen correctament la situació urbanística existent i les propostes no es concreten en mesures finals, sinó en simples recomanacions”.
En aquest sentit, Pons remarca que “no és coherent que diguin que crearan més de 200 aparcaments dissuasius, que només es podran utilitzar 8 mesos a l’any, quan el pla elimina 678 aparcaments, als quals hem de sumar tots que s’han eliminat als darrers anys (Camí de Baix, Sor Àgueda, Dalt sa Quintana) i tots els que també està previst que es perdin a Es Born. És a dir, en total, 857 aparcaments menys”.
“La principal preocupació dels ciutadellencs pel que fa a la mobilitat és la manca d’aparcament, i aquest pla, lluny de donar solucions, agreuja el problema. Parla de la possibilitat de fer aparcaments dissuasius o en alçada, però no es determina on”, afegeix la portaveu.
Pel que fa als informes preceptius per a la seva aprovació, la Llei 4/2014, de 20 de juny, de Transports Terrestres i Mobilitat Sostenible de les Illes Balears, estableix a l’article 191, sobre la tramitació dels Plans de Mobilitat Urbana Sostenible, que amb caràcter previ a la seva aprovació, l’Ajuntament ha de requerir un informe a les conselleries competents en matèria de Mobilitat, tant del Govern balear com del Consell Insular, una cosa que no es va fer abans de l’aprovació al ple del 19 de setembre, “entenem que aquests informes haurien d’haver estat a l’expedient abans de la seva aprovació, ja que el que diguessin des de les conselleries podria haver modificat substancialment les propostes del PMUS i desvirtuar el procés dexposició pública i la presentació dal·legacions per part dels ciutadans”, aclareix Juana Mari Pons.
Per això, des del PP es va demanar la suspensió del període d’exposició pública fins que no es rebessin tots els informes necessaris, cosa a què l’equip de govern ha fet cas omís.
La manca de seguretat és una constant en les propostes aprovades al PMUS, “els canvis de circulació que volen fer, o reconvertir a plataforma única alguns carrers, no està avalat per cap ordenança ni normativa de trànsit”, denuncia Juana Mari Pons.
El PP ha detectat també en el pla nombroses deficiències i errors als plànols. Per exemple, als centres educatius no figuren el CEI Sa Galera, ni CEI Es Mussol, ni l’Escola Oficial d’Idiomes i als equipaments esportius no hi ha el camp de bàsquet del Boscos. Pel que fa als centres culturals, no hi ha ni el Museu Can Saura, la Sala del Roser o la Sala Multifuncional. A més, és curiós també que a l’apartat de centres administratius no figuri la seu del Consell Insular ni Correus.
Paral·lelament, el PMUS tampoc no fa referència a futurs equipaments que ja han estat anunciats i afectaran la mobilitat del municipi, com ara la nova estació d’autobusos, la nova escola d’hostaleria o la pista d’atletisme.
La portaveu entén que “es poden veure com a errors de poca importància, però serveixen perquè la gent es faci una idea del nyap que és aquest pla”.
Juana Mari Pons ha conclòs denunciat que “han aprovat un document que és “fum de formatjada”, fet fa uns quants anys sense adaptar-lo a l’actualitat, de pressa i corrent per tenir l’excusa per fer a principis de l’any que ve Es Born peatonal. Aquesta és l’única obsessió del tripartit i deixen de banda tota la resta”.