A finals de desembre farà sis anys que vaig començar la col·laboració a «El Iris» amb aquesta secció de Ciència. Aquest és el nombre 295.
Quan vaig arribar a 200 articles, fa dos anys, ja vam fer una mirada enrere per comentar els temes tractats. Ara que esteim arribant a 300 farem alguns comentaris de la secció que tanca habitualment l’article.
Als primers articles acabava amb 5 preguntes de tipus test sobre coneixements científics com la que segueix:
A partir de l’article 18 (El Iris 3870 de 26 d’abril de 2019) vaig començar a posar 4 jocs (trencaclosques, enigmes, curiositats, etc.) per pensar-hi una estona.
Les 4 primeres eren aquestes:
Ara ja n’hauré posades més de 1.000.
De ben petit ja m’agradaven qüestions com aquestes per pensar un poc. Com ja vaig dir fa dos anys, en principi, pensava en estudiar matemàtiques encara que finalment vaig fer Química a la UIB als seus inicis (segona promoció).
Quan estudiava a Palma es va començar a publicar la revista Investigación y Ciencia (1976 – desapareguda en 2023) que cada mes posava un article de Martin Gardner i prest vaig comprar el llibre de la seua tercera recopilació d’articles, Nuevos pasatiempos matemáticos (1966/1972) i després tots els es publicaven.
No sé quants llibres hauré llegit sobre aquesta temàtica però segur que molt més de 100. Moltes de les qüestions que he anat plantejant han sortit d’idees d’aquests llibres.
Habitualment no dic la font de cada joc ja que poques vegades se sap l’autor i surten a molts llibres.
Moltes vegades la meua proposta la faig amb dades canviades, simplificant molt els enunciats i afegint alguna imatge relacionada.
Els autors que segur que m’han aportat idees són Martin Gardner, Raymond Smullyan, Sam Loyd, Henry Dudeney, Adrian Paenza, Ian Stewart, Miquel Capó i molts d’altres.
També he emprat idees de les proves Cangur i d’infinitat de publicacions i recopilacions i altres fonts no editades aquí.
Darrerament he comentat algunes qüestions amb el matemàtic Martí Martí que publica qüestions semblants a la Revista de Ferreries (hem compartit alguns jocs).
També vull citar al lector Martí Mesquida, amb qui compartim afició per aquest temes, que em va comunicar l’errada en l’enunciat que corregíem la setmana passada i les dues errades en les solucions donades que corregim avui. Aquestes errades en les solucions van ser meues. Vaig donar la solució que trobava bona sense confirmar la que donava la font original (Proves cangur).
Esperem no haver de corregir altres enunciats i/o solucions.
A vegades es pot donar el cas que la solució donada no és la única possible i a vegades hi ha tantes solucions que no tenim espai per donar ni temps per trobar-les sense fer un programa d’ordinador.
La qüestió 4 d’avui (Ping pong) s’ha publicat en el llibre de Paenza titulat Detectives: 60 enigmas de la matemática recreativa (2015). Allà només demanen qui ha perdut la segona partida. Sorprenentment es pot resoldre.
Per resoldre el trencaclosques de 8×8 en 10 peces de la setmana passada he construït el joc aferrant peces d’un altre joc com mostra la imatge inicial. Hi ha qui diu que hi pot haver més de 1.000 solucions. Només en donam una.