Ariadna Reche/Sant Hilari Sacalm – Els cultivadors d’avets de Nadal del Montseny-Guilleries celebren el ritme de vendes d’aquesta campanya, en què calculen que es vendran un 20% més d’exemplars que l’any passat. El president dels Cultivadors d’Arbres de Nadal Associats de Catalunya, Albert Gallifa, ho atribueix “a internet, que s’està despertant com a nou canal de distribució” del sector. A més, les pluges els “ajuden a respirar, perquè si no el cultiu era inviable”. Pel que fa al preu dels avets, es manté tot i l’augment del preu dels combustibles i el que puja és el percentatge d’exemplars que es venen a l’Estat. “Amb la crisi del 2008, ens vam haver d’adaptar i exportar la meitat de la producció, ara s’ha anat disminuint i el 80% es ven a la península”, afirma Gallifa.
Als vivers Can Jover Cultius ubicats a Sant Hilari Sacalm (Selva) la feina aquests dies previs a la festivitat de Nadal ha estat constant. Els treballadors s’han afanyat tot el novembre i a principis de desembre a enllestir les comandes pendents. Als camps, s’emboliquen els avets amb malles, es marquen amb colors diferents segons la mida i es carreguen d’un a un als camions, que els reparteixen pels diferents punts de venda. El seu destí són centres de jardineria i vivers més petits; però també cadenes de decoració, botigues o parades de mercats.
Les vendes creixen i es manté el preu
Pocs dies abans de Nadal i amb gairebé tota la producció repartida, el sector celebra el que preveu que serà una pujada de vendes significatives d’entorn del 20% respecte a l’any passat. “Encara és d’hora perquè falta tancar la campanya, però les vendes són molt bones”, explica el president del CANAC i gerent de Can Jover Cultius, Albert Gallifa, que detalla que hi ajuden les vendes en línia. “Al nostre sector s’estan despertant les vendes per internet i sembla que impactarà amb molta força si passa el que ja ha passat a altres productes”, trasllada.
Un altre fet que els productors d’avets consideren que propicia aquest augment de vendes és que “cada cop hi ha més gent que aposta per l’avet natural, com s’havia fet tota la vida”. “És molt més autèntic i ajudem al medi ambient, perquè els plantem per aquest propòsit i mentre fan el seu cicle de vida, generen oxigen i mantenen en funcionament els camps de cultiu”, detalla Gallifa.
Pel que fa al preu, el gerent de Can Jover Cultius explica que enguany, tot i la pujada del preu dels carburants que ha afectat el preu del transport d’aquests arbres, “s’ha fet un esforç per mantenir-lo”. “Ens interessa guanyar aquesta guerra que tenim amb l’avet de plàstic i, per això, mantenim preus, perquè tenim capacitat per vendre més”, afirma el productor.
El 95% de la producció de l’Estat
La majoria dels productors de l’associació Cultivadors d’Arbres de Nadal Associats de Catalunya (CANAC) es concentren dins el triangle que formen Sant Hilari Sacalm, Espinelves i Viladrau, a cavall entre la Selva i Osona. Són sobretot grans vivers, tot i que dins la trentena de firmes que formen part del CANAC també hi ha petits autònoms. El president del CANAC, Albert Gallifa, explica que en aquesta zona es cultiven “pràcticament el 95% dels arbres de Nadal de l’Estat”, després que un punt de producció al País Basc “estigui desapareixent”.
A més, els productors del CANAC conformen “el punt més al sud d’Europa on es cultiven els avets”. “Estem a mil metres d’altura sobre el nivell del mar i això ens permet cultivar aquesta espècie típicament atlàntica en un clima mediterrani amb moltes més hores de sol”, assegura Gallifa, que afegeix que “aquestes condicions proporcionen un verd als avets, que és envejable i que fa difícil a productors d’altres països poder competir-hi”.
Tot i això, el president del CANAC reconeix que, últimament, han de fer front als avets que venen de fora per vendre’s a l’Estat. “Estan arribant avets del nord d’Europa com Dinamarca i Alemanya, que són grans productors, però tenen el desavantatge de la distància”, detalla, i puntualitza que els seus “es produeixen aquí i es venen aquí”.
En aquest sentit, des del CANAC estan aconseguint que la producció a la zona de Montseny-Guilleries es quedi majoritàriament a la península reduint exportacions. “Amb la crisi del 2008, vam haver d’espavilar-nos i exportar molts avets a l’estranger”, explica Gallifa, que detalla que van arribar a vendre’n la meitat a fora. Actualment, la situació s’ha reconduït i la majoria es venen a la península. “Ara només el 20% dels avets els comercialitzem a l’estranger; sobretot a França, però també a Alemanya, Itàlia o el Líban, exportem a tot arreu”.
A més, el sector està esperançat de cara a futures campanyes perquè les pluges d’aquest any els han “ajudat a respirar”, després d’unes temporades consecutives dures a causa de la sequera. “A més de no ploure, vam arribar a 40 graus, que no és habitual al Montseny-Guilleries, i ens vam espantar perquè si s’hagués allargat la situació, hauria estat la fi del sector”, explica Gallifa, que agraeix que la situació s’hagi revertit i espera “que segueixi així”.