L’Oli de Menorca/Oli de Menorca (com Indicació Geogràfica Protegida), és un oli d’oliva verge extra ecològic produït a l’illa de Menorca. És un oli afruitat, d’intensitat mitjana o intensa, que presenta a la boca sabors amargs i picants de lleugers a mitjans.
La característica que més ha contribuït a la reputació de l’oli “Oli de Menorca/Oli de Menorca” és el fruitat “verd”, que ve determinat per l’estat de recol·lecció de l’oliva, és a dir, verd.
La recol·lecció de l’oliva comença a finals de setembre. La presència de l’oli “Oli de Menorca / Oli de Menorca” a fires i exposicions locals, espanyoles i internacionals és una prova més de la reputació de què gaudeix aquest producte.
Tercera marca de qualitat d’oli a les Balears
La campanya 2024/25 actual és la primera en què es pot utilitzar aquest distintiu, que garanteix la qualitat, origen i autenticitat d’aquest producte.
Joan Simonet, conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern de les Illes Balears, va signar recentment a Menorca la protecció nacional transitòria per a aquesta IGP, la primera marca de qualitat espanyola reservada en exclusiva a olis d’oliva ecològics.
Només els productors que s’inscriguin al cens que s’ha creat a aquest efecte i que compleixin tots els requisits de qualitat podran fer ús del nom “Menorca” als seus olis.
Aquesta IGP és la tercera marca de qualitat d´oli de Balears, després de la DOP Oli de Mallorca i de la IGP Oli d’Eivissa. Cal destacar que la IGP “Oli de Menorca” / “Oli de Menorca” només podrà acollir olis procedents de cultius ecològics o en conversió.
És un pas més en defensa dels productes de qualitat i en el compromís amb la sostenibilitat i el medi natural, ja que làmbit territorial de la producció és Reserva de la Biosfera.
L’Associació Oli de Menorca és la promotora de la IGP, la protecció nacional transitòria de la qual es va publicar el passat dia 29 d’abril de 2024 al Butlletí Oficial de l’Estat. Així mateix, es va publicar al Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) el passat 2 de setembre la sol·licitud de registre de l’Oli de Menorca / Oli de Menorca com a Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
El president de l´Associació, Josep Maria Quintana, destaca que l´aprovació de la IGP serà molt beneficiosa tant per als productors com per al consumidor, ja que serà la garantia que és un oli amb uns paràmetres bioquímics molt estrictes i de producció ecològica. De fet, serà l´única IGP d´oli d´oliva ecològic. A més, gràcies al fet que la IGP no restringeix les varietats d’oliva, permetrà disposar d’una oferta diversificada i amb bones perspectives d’acolliment al mercat.
Sostenibilitat del medi natural
L’Oli de Menorca / Oli de Menorca és un oli d’oliva Verge Extra ecològic. Tots els olis respecten el compromís amb la sostenibilitat i el medi natural que caracteritza l’illa de Menorca, declarada Reserva de la Biosfera per la UNESCO el 1993, atenent l’alt grau de compatibilitat aconseguit entre el desenvolupament de les activitats econòmiques, el consum de recursos i la conservació d’un patrimoni i d’un paisatge que ha mantingut i continua mantenint avui una qualitat excepcional.
Actualment, a Menorca hi ha un total d’11 productors d’olives d’un cultiu que ocupa 76 hectàrees repartides per tota l’illa, concentrades principalment al municipi de Ciutadella, que acull el 70%, i que cultiven un total de 16.500 oliveres de diferents varietats : Empeltre, Arbequina, Koroneiki, entre d’altres.
La IGP també compta amb 3 elaboradors i envasadors d’oli:
• Son Felip – www.sonfelip.com
• Binissaida – binissaida.com/ca/oli-de-binissaida
• Morvedra-www.morvedra.com/
Totes produeixen un oli de gran qualitat que es caracteritza per ser fruitat verd, d’intensitat mitjana o alta, que a la boca presenta sabors amargs i sensacions picants, entre lleugeres i mitjanes, que li confereixen un caràcter equilibrat.
Aquestes característiques singulars li atorguen una gran reputació i prestigi al sector, acreditada pel seu èxit en nombrosos premis internacionals, entre els quals destaquen el London International Olive Oil Competition (2021 i 2022), i el Biofach 2022 Olive Oil Award, prestigiosa fira de producte ecològic que se celebra a Nüremberg (Alemanya) on un Ac eite de Menorca va aconseguir entrar al Top ten dels olis ecològics de tot el món.
També l’Oli de Menorca es pot trobar a les cartes de nombrosos restaurants prestigiosos locals, nacionals i internacionals i la seva presència és notòria a mitjans locals, nacionals i internacionals.
El llançament de la IGP Oli de Menorca / Oli de Menorca es veurà entelat per l’escassa collita d’oliva que s’ha fet aquesta tardor, que ha afectat la producció d’oli certificat. A la característica d’arbre vecer que té l’olivera, que alterna anys de molta producció amb altres de menor collita, s’hi ha sumat la circumstància climatològica de sequera continuada que ha patit Menorca aquest 2024, cosa que ha provocat que les oliveres amb prou feines aportin fruit.Per aquest motiu, l’oli de Menorca es podrà trobar només a les taules més exclusives i selectes que puguin aconseguir una ampolla d’aquesta joia mediterrània.
Els productors menorquins treballen per afrontar els diferents reptes agronòmics i climàtics que es plantegen, i així oferir més quantitat d’oli certificat amb la IGP Oli de Menorca / Oli de Menorca.