Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

El departament de Benestar Social implementarà una bateria d’accions per a millorar l’atenció als menors de Menorca El pla inclou traslladar les oficines del SIF al centre de Maó, crear un programa per a atendre menors a l'illa amb problemes de conducta i intervenir socioeducativament

Actualment, 10 menors resideixen a la Casa de la Infància i 5 menors en el segon centre de protecció habilitat el 2024, amb edats compreses entre els 5 i els 17 anys. “És una xifra que, tot i que ha estat estable els darrers mesos, continua reflectint una realitat preocupant que hem d’abordar amb responsabilitat i fermesa. És cert que les actuacions que hem posat en marxa durant el 2024 han tingut un resultat beneficiós, especialment per als menors i des del punt de vista professional, però hem de ser conscients que encara queda molt per fer”, ha explicat la consellera de Benestar Social, Carmen Reynés, aquest dimarts, 15 d’abril. La consellera ha fet un balanç de la situació dels menors a l’illa, especialment dels menors tutelats, juntament amb el director insular d’Atenció Social, Daniel García del Mar, i el cap del servei de menors del Consell Insular, Jesús Barrasa.

Entre les accions posades en marxa en aquest àmbit, hi ha el reforç del sistema de protecció amb la separació dels menors per perfils i per edats mitjançant la posada en funcionament d’un nou pis, dotat de més personal, cosa que ha permès oferir-los una atenció més individualitzada i d’acord amb els seus interessos (molt diferents segons l’edat del menor). També l’ampliació de places residencials i l’increment de professionals per garantir la cura i l’atenció dels menors. “Una mesura que ens ha permès proporcionar una major estabilitat als treballadors que venien prestant ocasionalment els seus serveis al centre d’acollida residencial, aconseguint la fidelització dels treballadors, un objectiu essencial tenint en compte les dificultats que tenim a l’illa pel que fa a la manca de professionals”, ha exposat la consellera de Benestar Social.

“I seguim treballant en el projecte i els plecs per a la licitació de les obres de la casa cedida per l’Ajuntament de Maó. Unes obres que duraran més temps del que s’esperava, ja que cal fer-hi adaptacions d’accessibilitat i adequar-la a la normativa, però que consideram necessàries per poder disposar d’un centre en condicions i adequat, que permetrà ampliar el nombre de places”, ha afegit Reynés.

El departament de Benestar Social també ha iniciat noves campanyes de sensibilització i suport a les famílies acollidores. “Des del primer moment ha estat un dels nostres principals objectius: fomentar el sistema d’acolliment familiar i captar noves famílies acollidores. El recurs residencial ha de ser la darrera opció; volem que un menor pugui créixer i formar-se en el si d’una família, és essencial per aconseguir el ple desenvolupament de la seva personalitat. Estam molt contents amb la resposta que ha tingut la societat menorquina”, ha declarat la consellera.

De fet, s’ha produït un increment important de les famílies acollidores, passant de les 23 acollides familiars l’any 2023 a les 33 de l’any 2024.

Paral·lelament, s’ha donat un impuls a les polítiques de prevenció amb la creació d’un nou equip d’intervenció especialitzat per prestar suport, assessorament i seguiment a les famílies amb menors en situació de risc, sempre amb l’objectiu de dotar els progenitors d’eines que facilitin el compliment, per part dels membres del grup familiar, dels plans de treball establerts pels tècnics del SIF. “L’objectiu és evitar, d’aquesta manera, l’agreujament de la situació i que aquesta pugui derivar en una declaració de desemparament amb l’ingrés conseqüent del menor en un centre de protecció, el seu desarrelament del nucli familiar i l’assumpció de la seva tutela per part del Consell Insular de Menorca. Es tracta d’un programa que es va considerar necessari per donar resposta a les noves necessitats aparegudes en l’àmbit de la protecció de menors com a conseqüència del canvi de perfil d’aquest col·lectiu”, ha explicat el cap del servei d’infància i família del Consell Insular.

El nombre de famílies amb les quals s’ha treballat des del nou equip d’intervenció fins avui és de 24, atenent un total de 40 menors o adolescents. El nombre de casos en situació de risc representa el 80% de les intervencions. D’altra banda, el 7,5% són menors que es troben en situació de desemparament i el 12,5% són intervencions en mesures educatives. Cal destacar que el 17,5% dels expedients ja han estat resolts amb èxit.

“Tot i que estem contents amb les mesures que hem implementat, i que han contribuït a una reducció dels menors tutelats que resideixen al centre d’acollida, encara queda molta feina per fer. El context és preocupant i hem de ser conscients que es tracta de dades oscil·lants que poden canviar en qualsevol moment, especialment tenint en compte el nombre de notificacions rebudes i els avanços socials, que també afecten la societat i dels quals la nostra illa no n’és exempta”, ha advertit Barrasa.

Durant els anys 2023 i 2024, el nombre de casos notificats per realitzar una valoració ha estat pràcticament el mateix: 208 i 206 respectivament. “Aquest any 2025 sí que s’ha incrementat; avui ja en són més de 70 i l’any passat, a aquestes altures, eren uns 50”, ha explicat Barrasa.

També hi ha hagut canvis en l’evolució de les actuacions que s’han realitzat des del servei d’infància i família, on l’atenció en declaracions en situació de risc ha passat de 24 a 39, i les mesures cautelars han augmentat de 15 a 21.

Pel que fa als expedients de desemparament, la xifra es manté com en anys anteriors: 17, fet que posa de manifest que la intervenció preventiva està funcionant.

Per la seva banda, el director insular d’Atenció Social ha fet aquest dimarts un diagnòstic social. “Menorca, com la resta de territoris, no està aïllada dels grans canvis socials que afecten directament la infància. Parlam d’un context en què conflueixen factors com la fragilitat econòmica d’algunes famílies, problemes de salut mental, ruptures familiars conflictives i un ús cada cop més precoç i descontrolat de la tecnologia per part dels menors. Un canvi substancial en la manera com es comuniquen i es relacionen els infants, dibuixant un nou escenari, i d’altra banda, l’accés al consum de substàncies estupefaents entre els menors d’edat, que ha provocat l’aflorament de patologies de salut mental entre els més joves, disparant els casos de patologies duals en la població adolescent. Una societat marcada per la pèrdua d’autoritat dels pares i molta permissivitat dibuixa un escenari on les vulnerabilitats s’intensifiquen i requereixen respostes àgils, coordinades i humanes. És un problema de tots. La protecció de la infància és un repte col·lectiu que ens interpel·la com a societat. Des de l’àmbit educatiu, sanitari, judicial, veïnal i familiar, tots tenim un paper a jugar. La prevenció i la protecció comencen des de la mirada atenta de qui conviu a prop del menor.”

Nova ubicació de les oficines del SIF

Des del Consell Insular de Menorca, per prevenir el risc i protegir els menors, es treballa en noves mesures a implementar en el futur; per exemple, una nova ubicació de les oficines del SIF. Actualment, les oficines del Servei Insular de Família es troben ubicades (des de l’any 2020) al polígon de Maó. El departament de Benestar Social considera que aquesta ubicació dificulta l’accés al servei per part dels usuaris. Per aquest motiu, el Consell ha apostat per retornar el servei a la seva ubicació anterior, al carrer Vasallo, ja que es tracta d’un emplaçament situat dins el nucli urbà de Maó i així es facilitarà l’accés als usuaris.

Actualment, la licitació del projecte i l’adjudicació ja estan concloses, de manera que, una vegada aprovat el permís d’obres, es podrà començar a adequar el nou local. Les obres estan finançades amb fons Next Generation.

Centre de menors amb problemes de conducta

Una altra de les mesures en què s’està treballant és la creació d’un centre de menors amb problemes de conducta. Actualment, el Consell té contractades 4 places a Mallorca. “El nostre objectiu és que aquests menors puguin ser atesos a Menorca i, per això, volem desenvolupar el programa mitjançant la concertació del servei a Menorca”, ha avançat el director insular d’Atenció Social.

Noves activitats

També s’estan perfilant noves activitats d’acord amb els interessos dels menors. “Com ja hem esmentat, s’ha produït un canvi en el perfil dels menors. Per aquest motiu, des del Consell Insular hem iniciat noves activitats per als menors del centre que s’ajustin als seus gustos, necessitats i que els motivin. En aquest sentit, s’està iniciant un projecte per compartir experiències entorn del boxeig”, ha especificat García del Mar.

Pla d’intervenció socioeducativa

A més, s’està elaborant un Pla d’intervenció socioeducativa. Al calendari figura aprovar aquest any el pla en coordinació amb tots els agents que intervenen en la formació dels menors i recollir totes les mesures aportades des dels diferents sectors, per donar resposta a les noves necessitats.

Paral·lelament, es treballa en programes de promoció, prevenció i accions que abastin diversos canals i espais d’intervenció per abordar la desmotivació dels menors i adolescents, l’absentisme crònic i els problemes conductuals.

“És una realitat davant la qual, com a administració i com a societat, hem de reflexionar per treballar conjuntament per millorar la situació i el futur dels nostres joves”, ha conclòs Reynés.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.