La Direcció General de Consum, mitjançant l’adopció de 31 mesures cautelars, ha retirat 4.081 articles relatius a disfresses, màscares, articles de broma i altres complements relacionats amb la festa de Halloween d’aquest dijous vespre, revetla de Tots Sants. És el resultat de la campanya específica que es du a terme des de fa uns anys, amb motiu de l’auge d’aquesta celebració a les Illes Balears.
A la campanya de 2019, durant aquest mes d’octubre, s’han fet un total de 49 visites d’inspecció i vigilància a comerços en els quals es venen productes per a la celebració de Halloween i que van destinats a menors de 14 anys, amb la finalitat de comprovar que aquests productes compleixen els requisits de seguretat i etiquetatge que exigeixen les normes vigents.
Durant aquestes visites s’han fet 335 actuacions de controls sobre disfresses, màscares, articles de broma i altres complements, i se n’ha comprovat si la composició, l’etiquetatge i les característiques s’ajusten a la normativa.
Entre els productes retirats, les principals deficiències detectades han estat l’etiquetatge en idioma no oficial, la manca del marcatge CE o elements de les disfresses o complements que podien suposar un risc per als infants, com ara cordons per fermar al coll. També s’han tret del circuit comercial alguns articles de broma que tenien accés directe a piles de botó.
Consells de la Direcció General de Consum per al pròxim Halloween
La Direcció General de Consum recorda la importància d’assegurar-se que els productes i les disfresses compleixen tots els requisits de seguretat exigits.
Si optau per comprar disfresses, heu de tenir en compte l’edat de l’infant:
• Si té menys de 7 anys, no han de dur cordes ni cordons a la zona del coll.
• Si té més de 7 anys, els cordons no poden ser superiors a 7,5 cm de llarg.
• Si té menys de 14 anys, han d’indicar els advertiments de seguretat.
Comprovau que els complements no tenguin parts punxegudes ni peces petites que es puguin desprendre. Les màscares han de tenir orificis suficients de ventilació que evitin l’asfíxia i han de ser adequades per a la grandària i l’edat de les persones que les hagin d’usar.
Els productes de maquillatge, els tints de cabells, etc., poden causar reaccions al·lèrgiques, ja que contenen substàncies químiques. Us recomanam que prèviament proveu el producte en alguna zona de la pell i, acabada la diversió, que us assegureu que us feis la cara i el cos ben nets perquè no n’hi quedin restes.
Vigilau que l’etiquetatge indiqui, com a mínim, el nom del producte, el fabricant o importador, l’adreça, la data mínima de caducitat, el número de lot, els components, la marca, el país d’origen i el marcatge CE (indicador fonamental de la conformitat d’un producte amb la legislació de la Unió Europea).
Anau amb compte amb els esmalts d’ungles: contenen dissolvents i els més petits solen dur-se les mans a la boca. Evitau els esprais per tenyir els cabells. Podeu utilitzar perruques, mocadors, capells de color…
Les disfresses, les màscares, les perruques, els complements, etc. han de ser resistents al FOC. Hi ha de constar l’advertiment «Manteniu-ho allunyat del foc» i han d’estar fabricats amb materials no inflamables o de baixa combustió.
Els productes de pirotècnia (bengales, petards…) només es poden vendre a establiments autoritzats i se n’ha de respectar la classificació en funció dels possibles consumidors i riscs:
• Classe I: per a majors de 12 anys (articles de risc molt reduït).
• Classe II: per a majors de 16 anys (articles de risc reduït).
• Classe III: per a majors de 18 anys (articles de risc mitjà).
Si optau per elaborar la vostra pròpia disfressa, a més del que s’ha exposat podeu utilitzar materials reciclats, acudir a botigues de segona mà o intercanviar-les; així evitam el consum de plàstic nou, present en la majoria de les disfresses, la composició de les quals és el polièster, i també en els accessoris com perruques sintètiques, capells, màscares, poals, etc. Recorreu a la naturalesa decorant amb carabasses naturals, fulles, flors de tardor…
Gaudim de la festa amb molta imaginació, però sense riscs.
Per a més informació, podeu adreçar-vos a les oficines de la Direcció General de Consum:
– Palma: 971 78 49 96
– Maó: 971 36 04 26 / 971 36 87 03
– Eivissa: 971 30 67 00 / 971 30 67 64
Xarxes socials: @IBConsum
Telèfon gratuït d’atenció al consumidor: 900 16 60 00.