El Consell Insular recull en dos cartografies digitals les àrees de flora amenaçada i els llocs d’interès geològic (LIG) de Menorca

Es posen a disposició dels agents de medi ambient del Govern Balear, del SEPRONA , dels tècnics de medi ambient i els urbanisme dels ajuntaments de l’illa i els tècnics del Consell com a eina útil per evitar afectacions sobre espècies de flora singular o amenaçada o elements geològics d’alt valor

Gràcies al suport econòmic de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern Balear a la Reserva de Biosfera, s’han elaborat dos cartografies per protegir tant àrees de flora amenaçada com Llocs d’Interès Geològic (LIG) i evitar accions que per desconeixement podrien perjudicar aquestes zones del territori.

El primer mapa, s’ha elaborat a partir del projecte de Delimitació d’Àrees Sensibles de Flora Amenaçada  (DASFA). Aquest localitza àrees distribuïdes per tota la illa en les quals s’hi poden trobar espècies de flora vulnerables o en perill. Des de fa anys, a la Reserva de Biosfera de Menorca s’han dut a terme diferents projectes de conservació de la biodiversitat  així com també investigacions entorn el seguiment del seu estat.  Ara, aquest projecte tracta de bolcar tot el coneixement sobre la flora amenaçada en una cartografia digital que permeti localitzar els punts més crítics i així protegir-los d’accions que, per desconeixement, podrien arribar a posar en perill la conservació d’algunes espècies endèmiques i úniques.

El segon mapa, s’ha fet a partir de l’inventari del patrimoni geològic de l’illa que recull un total de 35 localitats d’interès geològic (LIG). Els LIG són elements geològics d’interès científic, didàctic, cultural, recreatiu o paisatgístic, entre d’altres, els quals s’han de preservar i aprofitar per al desenvolupament socioeconòmic d’un territori. El mapa de LIG  localitza àrees més grans i menys concretes que en el cas dels DASFA en les quals s’hi troben aquests elements geològics d’especial singularitat. A més d’identificar-ne les ubicacions, el mapa també ofereix una fitxa tècnica amb les dades generals de cada LIG i la descripció de l’interès de la localitat.

Aquesta cartografia pretén convertir-se en una eina a disposició dels agents de medi ambient del Govern Balear i del SEPRONA, i també dels tècnics de medi ambient o urbanisme dels ajuntaments. L’objectiu és que puguin consultar quines accions poden resultar potencialment negatives. Els dos mapes s’incorporaran al visor cartogràfic de l’IDE com a capes restringides a les quals només tindran accés els tècnics esmentats. No obstant això, més endavant es pretén incorporar aquesta informació al Pla Territorial Insular.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.