Les candidates d’Unidas Podemos al Congrés dels diputats, Antònia Jover, Lucía Muñoz, Nati Benejam i la candidata al Senat per Menorca, Antònia Florit, han presentat les mesures de la formació quant a la lluita contra el canvi climàtic i han anunciat la creació d’una empresa pública elèctrica per iniciar una vertadera transició energètica a les Illes i abaixa el preu de la llum.
Des del Centre d’Interpretació del Parc Natural de S’Albufera des Grau de Menorca, la cap de llista de la formació, Antònia Jover, ha explicat que “estem davant una emergència climàtica i sens dubte les Balears és una de les zones que més ho sofrirà. És més necessari que mai apostar per una transició energètica” i que per això “volem crear una empresa pública elèctrica per a dur a terme la transició ecològica, lluitar contra el canvi climàtic i baixar la factura de la llum. Una cosa que ja hem començat a Balears amb l’Institut Balear de l’Energia i que portarem a la resta d’Espanya”.
“Ni PP ni PSOE ho faran (baixar la factura de la llum), ja que tenen a molts ex ministres fictas als consells d’administració de les elèctriques, gràcies a les portes giratòries que volem prohibir-les”, ha afegit Jover.
A més, ha explicat que “Menorca en breus produirà un 20% d’energia neta. Per a Unidas Podemos la transició ecològica no són promeses buides, és un compromís que ara més que mai és necessari”. Així, la candidata ha dit que “des d’Unidas Podemos apostem per reduir la producció energètica primària basada en combustibles fòssils a la meitat en una dècada i aconseguir el 100 % de la producció de fonts renovables en 2040”.
D’altra banda, la numero dos al Congrés, Lucía Muñoz, ha indicat que “els joves han posat en l’agenda de tots la lluita contra el canvi climàtic i és responsabilitat de tots respondre”. “El moment és ara. És per això que a Balears i a Menorca, una reserva de la biosfera, hem impulsat les declaracions d’emergència climàtica com un primer pas per a poder lluitar contra els efectes del canvi climàtic.
LES ENERGIES RENOVABLES SON UNA OPORTUNITAT
“Les energies renovables són una gran oportunitat i a Unidas Podemos sabem que mobilitzant un 2,5% del PIB anualment podríem reduir les nostres emissions de CO2 a la meitat en una dècada i en un 90% per a 2040. Crearíem 600.000 ocupacions netes al llarg del procés”, ha explicat Muñoz.
A més, ha destacat que “Unidas Podemos apostem per una economia verda que afronti els grans reptes no sols ecològics sinó socials.Necessitem a la gent per a poder un construir un país verd i ecològic que pugui lluitar contra l’oligopoli energètic”.
Per la seva banda, la candidata al Congrés, Nati Benejam, ha indicat que “necessitem que Unidas Podemos estigui al govern de l’estat i tingui força per donar suport a les polítiques de transició energètica que s’estan desenvolupant a Balears. Menorca és la punta de llança de la transició energètica i necessitem l’impuls d’Unidas Podemos a Madrid per fer de Menorca un referent de model energètic”.
En la mateixa línia s’ha mostrat Antònia Florit, candidata al Senat per Menorca, ha explicat que “Menorca té l’economia centrada en el turisme i l’agricultura i el camp està cada vegada més abandonat. Unidas Podemos defensam el fet de diversificar l’economia i donar valor al seu patrimoni agrari. Per això necessitam que tota la pagesia de Menorca pugui viure dignament d’aquesta feina i pugui rebre les ajudes per a una agricultura ecològica”.
Unidas Podemos protegim a la gent, no a les grans multinacionals i és per això que junts podrem formar un govern que dugui a terme la transició energètica.
BALEARS, AVANTGUARDA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC
Ja ho ha dit la comunitat científica: o reduïm dràsticament les emissions de CO2 i altres gasos d’efecte d’hivernacle i ho fem aviat o entrem en trajectòria de no retorn i els efectes del canvi climàtic seran greus i irreversibles. Ho ha dit la joventut al carrer mentre els polítics i opinadors professionals es dedicaven al politiqueig i al soroll: no tenim un planeta B, no tenim un planeta de recanvi.
Espanya i també les Illes Balears tenen el clima, la potència investigadora i l’energia humana i intel·lectual per a ser avantguarda mundial en la lluita contra el canvi climàtic i en la producció d’energies renovables i tecnologies verdes. Espanya pot, Espanya deu i Espanya ho necessita. Perquè no sols parlem de rescatar el planeta, parlem també de crear centenars de milers d’ocupacions de qualitat, del retorn del nostre talent emigrat i que la transició energètica sigui també una locomotora econòmica que ens permeti deixar de ser un país que fia el seu futur al ‘pelotazo’ urbanístic, a exportar mà d’obra precària als països rics i a servir copes als seus turistes.
Mobilitzant cada any un 2,5% del PIB de capital públic i privat podríem reduir les nostres emissions de CO2 a la meitat en una dècada i en un 90% en 2040, amb el que compliríem els objectius del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic de l’ONU i crearíem, a més, 600.000 ocupacions netes al llarg del procés.
Això suposaria una veritable revolució productiva i, per a fer-la possible, hem de posar tota la nostra obstinació com a país a treballar per a aquesta fi.