“Sempre hem defensat la necessitat de diversificar el nostre model productiu, no sols per no dependre únicament del turisme i de les seves possibles fluctuacions, també com un model per a encaminar-nos cap a una major redistribució de la riquesa i una manera d’incentivar la generació d’ocupacions estables”. Així ho ha explicat el portaveu del grup parlamentari Unidas Podemos, Alejandro López, durant la seva intervenció al Ple d’avui dimarts 12 de novembre. A més, ha indicat que “com no pot ser d’una altra forma, diversificar el nostre model productiu, també significa potenciar la nostra pròpia economia com a Illes“.
Durant la fixació de posicions sobre la PNL presentada pel PI i que té com a objectiu l’impuls dels Clústers de Moda i d’Alimentació, López ha asseverat que l’objectiu seria “enfortir el teixit industrial en aquestes matèries, alguna cosa que té molt sentit si precisament un dels objectius d’Unides Podemos és diversificar el model productiu“.
El portaveu, a més, ha indicat la importància real que tenen els Clústers dins de la indústria i ha recordat que “sobre els 90, es va poder observar que on hi havia moltes empreses del mateix camp, es generava molt més coneixement, generant així una activitat econòmica en aquest sector molt més potent, més competitiva i més especialitzada”.
Així, ha recordat, “es va deduir que generar aquesta situació de manera artificial, invertint recursos una vegada observat i analitzat on hi ha potencial per a generar grups d’empreses que col·laborin entre si per a augmentar la seva capacitat competitiva, d’innovació, de qualitat, i fins i tot el foment de creació de noves empreses”.
PER DIVERSIFICAR EL MODEL, S’HA D’INVERTIR
Per aquest motiu, López ha esmentat que “invertir en política de Clústers requereix fer una anàlisi per a veure quins sectors industrials tenen potencial, i en els quals ho tinguin, crear instruments i espais necessaris per a unir als diferents grups d’empreses i institucions que puguin treballar de forma interconnectada i actuar en un determinat camp”. “La política de clústers ajuda grups d’empreses a col·laborar entre si per a ser més competitius i més especialitzats“, ha afegit.
Per aquest motiu, ha seguit López, “si el nostre objectiu és diversificar el model productiu a Balears, és necessari invertir en aquesta mena d’iniciatives, ja que al cap i a la fi, són una important eina per al desenvolupament de la nostra economia local“.
“En qüestions de vital importància estratègica per a Balears, com és l’impuls de la indústria i el foment de la diversificació del nostre model productiu, amb independència del que es voti i a quina formació política pertanyem, hauríem d’esforçar-nos a aconseguir arribar a un acord, ja que al cap i a la fi, ens juguem el futur de les nostres illes“, ha apuntat.
ANÀLISI DE LA PNL
En el punt número u, i en el que Unidas Podemos ha presentat una esmena, López ha explicat que “cal recordar que des del 2017 es van demanar fons FEDER precisament per a contractar a una consultora que realitzés un estudi previ i analitzés les empreses dels diferents sectors, en quines baules de la cadena de valor ja no hi ha empreses, o en quins es pot invertir, per això, queda clar que ja s’està treballant en l’impuls de la creació de clústers i que especialment cal centrar-se en potenciar les indústries que s’indiquen en el pla industrial de Balears“.
A més, el portaveu ha explicat en relació al segon punt, on el nostre grup també hem presentat una esmena, que “caldria recordar que el sector de la moda implica més o menys a unes 119 empreses, que facturen aproximadament uns 572 milions d’euros, i a més ocupa a uns 3600 treballadors”. Per tant, ha dit, “l’administració ha de fomentar i impulsar la consolidació del clúster, però és el sector privat el que ha de tenir interès i un lideratge clar”.
Així mateix, i en relació al tercer punt, les esmenes presentades per Unidas Podemos son relatives a valorar com és la manera d’aconseguir que el sector tingui major competitivitat, i en cas que es determini que la creació d’un clúster agroalimentari sigui el més eficient, la seva ubicació com ja he comentat en l’anterior punt, ha de ser decidida per la part privada i no per l’administració.
NECESSITEM QUE ES PUGI EL PIB EN EDUCACIÓ
Per la seva banda, la diputada i vicepresidenta primera, Gloria Santiago, ha defensat que “Espanya necessita que el PIB en educació pugi almenys dos punts per a acostar-se al 6%”, durant la fixació de posicions respecte a la PNL relativa a ajudes per l’adquisició de llibres i material didàctic.
“Aquest país necessita tenir uns centres públics amb equipaments adequats, amb un ensenyament més inclusiu que ens faci iguals, que ens reconegui com a iguals, amb programes eficients de formació del professorat i amb una atenció personalitzada a la diversitat de l’alumnat”, ha dit, al mateix temps que ha recriminat al PP, que presenta la iniciativa, que “van votar en contra dels pressupostos generals de 2019, on la partida d’educació, que es pretenia amb el projecte de pressupostos per a l’any 2019 es va quedar en paper mullat”.
Sobre el xec escolar , Santiago ha explicat que “funciona en diversos països i cap destaca en els seus resultats acadèmics excepte a Finlàndia, Noruega, Islàndia, amb una economia tan sòlida i rica que l’educació és excel·lent en tots els centres i està a anys llum de la qualitat educativa d’Espanya”.
La diputada també ha defensat que des del Govern, on Unidas Podemos en forma part, “pensem que ha de ser l’Administració qui ha de garantir l’Educació i la seva gratuïtat i accessibilitat a totes les persones”. “Amb el xec escolar, l’ensenyament passaria a ser mercantilista i elitista i serien els centres els que triarien als qui estudiaran allí. Això de sempre, el negoci dels diners, la qual cosa us agrada a vosaltres (en referència al PP), ha afegit.
Finalment, Santiago ha dit que “nosaltres (Unidas Podemos) ho tenim clar, som aquí per a treballar sempre tenint molt present el sentit comú amb una finalitat molt concreta en aquest tema: que millori la qualitat educativa pública perquè les generacions que venen aprenguin a aprendre, desenvolupin capacitat crítica, a veure si podem evitar que continuem tenint polítics com vosaltres“.