La millora de les zones turístiques és un dels objectius prioritaris que té plantejat el Consell Insular de Menorca i és per això que ha decidit impulsar un pla de diagnosis i modernització amb els ajuntaments de l’illa per tal que es puguin acollir a diverses línies de finançament. A la vegada, aquest projecte s’engloba a dins dels objectius marcats pel Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT).
El projecte neix amb la voluntat de millorar les urbanitzacions turístiques, que són el focus del desenvolupament de l’activitat turística i d’allotjament, sota les premisses d’accessibilitat, sostenibilitat, i amb la intencionalitat de dotar d’infraestructures amb serveis propis que responguin a les necessitats i demandes actuals i futures del territori.
El primer pas que s’ha decidit fer és establir el més aviat possible una diagnosis clara de quina és la situació de cada zona turística de Menorca d’acord amb les corporacions municipals perquè a partir d’aquí, es puguin presentar a les convocatòries que hi ha disponibles. Una iniciativa que des de les associacions empresarials com PIME i ASHOME, no només veuen amb bons ulls sinó que s’han volgut integrar com a part de l’equip de feina que començaran a treballar aquest mateix mes de novembre. Aquestes actuacions es portaran sempre sota el paraigua de Menorca com a Reserva de Biosfera i hauran de respondre als criteris de sostenibilitat i equilibri econòmic i territorial.
El primer municipi on avui s’ha començat a fer la diagnosis ha sigut aquest matí a l’Ajuntament de Sant Lluís, on s’ha fet un recorregut per les urbanitzacions de la costa sud des de Cap den Font fins a S’Algar. Hi han participat el conseller d’Economia i Territori, Miquel Company junt amb la directora insular d’Ordenació Turística, Elena Costa, la batlessa de Sant Lluís, Carol Marqués i les entitats PIME i ASHOME. A més a més, també es van reunir la setmana passada amb les associacions de veïns de cada urbanització per tal que els residents de les zones també poguessin aportar les seves consideracions a tenir en compte.
S’espera que abans de final d’any, es pugui haver passat per la resta de municipis per tal d’haver recopilat tota la informació de les zones turístiques a millorar per poder redactar el Pla de Diagnosis i Modernització que hauria d’estar disponible durant el 2020.
El Conseller d’Economia i Territori, Miquel Company ha explicat que es tracta de conèixer la realitat de totes les urbanitzacions dels municipis i així poder establir un full de ruta amb prioritats i objectius. “Aquest Pla també ens servirà per identificar els projectes i, així, poder explorar partides de finançament a través de les diferents convocatòries que van sorgint, ja siguin locals, autonòmiques, estatals o europees, com poden ser Fons Feder, el Programa LEADER o el Programa Life+” ha explicat.