Menorca ha assistit com a convidada a un dels debats que van tenir lloc ahir al voltant de la candidatura a Reserva de la Biosfera de la Costa Brava. Ho ha fet representada per la consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord, que ha participat en el II Seminari teòrico-pràctic “Paisatges salvats-paisatges per salvar. Societat civil, mobilitzacions i defensa del territori a les comarques gironines”, una trobada per tractar diverses qüestions al voltant de la defensa del territori i el model territorial a Girona i en el qual s’ha presentat el pla d’acció de la candidatura que la Diputació de Girona presentarà a la UNESCO el 2020.
El seminari s’ha celebrat els dies 13 i 16 de novembre i ha estat organitzat per la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la Universitat de Girona (UdG), el Departament de Geografia de la UdG, l’Associació Naturalistes de Girona i la Plataforma SOS Costa Brava. Com en la primera edició, les seves activitats s’han centrat en la Costa Brava i la necessitat d’un nou model territorial per protegir el seu entorn i garantir el seu desenvolupament sostenible.
En aquest marc és en el que s’ha desenvolupat el debat al voltant del pla d’acció i la candidatura de la Costa Brava a Reserva de la Biosfera, en què Maite Salord va participar juntament amb representants de la Diputació de Girona, del Parc Natural de Delta de l’Ebre, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes-CSIC o experts consultors de la UICN.
Menorca ha pogut aportar així la seva visió i experiència tant en el procés de declaració com a reserva, com en l’elaboració del Pla d’Acció per a l’illa, territori costaner igual que la Costa Brava, així com en l’elaboració i impuls dels diferents projectes en sostenibilitat que s’estableixen en ell i que s’estan duent a terme en matèries de conservació, agricultura, turisme sostenible, alimentació, energia o residus.
La Costa Brava reserva de la biosfera
La proposta de la candidatura a reserva de la biosfera de la Costa Brava, impulsada per la Diputació de Girona i la Fundació Mar, engloba 116 municipis i una àrea de 6.600 km², dels quals 4.600 km² corresponen a zones marines i 2.400 km² a l’àmbit terrestre. Inclou el massís de les gavarres o el de l’Albera, i també altres reserves naturals incloses en el Pla d’Especial Interès Natural (PEIN).
Com també Menorca en el seu moment, els organismes impulsors de la candidatura de la Costa Brava es troben immersos en un procés participatiu per configurar la candidatura en què els diferents actors polítics, socials i econòmics de la regió participen. Es busca fer valdre la riquesa del territori i distingir el treball que es realitza per conservar-lo, per garantir així la seva futura conservació en harmonia amb un model de desenvolupament sostenible. Alguns dels seus principals objectius són involucrar la societat en la gestió i protecció del medi, així com als corresponents actors en la custòdia de la biodiversitat marina, el cultiu sostenible o potenciar un model de turisme sostenible.